Κλείσιμο σχολείων εν κρυπτώ στο Νομό Θεσσαλονίκης

Κλείσιμο σχολείων εν κρυπτώ στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 8950/12.01.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε πρωτοφανείς διαδικασίες φαίνεται να προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μελετώντας πιθανό κλείσιμο σχολικών μονάδων στον Νομό Θεσσαλονίκης, παρακάμπτοντας ωστόσο τη μέχρι σήμερα διαδικασία.

Με το πρόσχημα, λοιπόν, ότι η νεοσύστατη διοικητική διάρθρωση της χώρας «Καλλικράτης» -που εφάρμοσε η ίδια η κυβέρνηση- δεν το επιτρέπει, το αρμόδιο Υπουργείο ακύρωσε παρακάμπτοντας τις καθιερωμένες και απαραίτητες μέχρι πρότινος εισηγήσεις των δημοτικών επιτροπών παιδείας και της νομαρχίας για πιθανές καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Ως εκ τούτου, με πιθανό κλείσιμο ή συγχώνευση κινδυνεύουν σχολικές μονάδες στον Ασκό, την Ξυλούπολη και τα Κουφάλια του Νομού Θεσσαλονίκης, χωρίς την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των αρμόδιων τοπικών φορέων, ενώ στο σύνολο του νομού εξετάζεται το κλείσιμο ακόμα και 50 σχολικών μονάδων.

Το αρμόδιο Υπουργείο διακηρύττει ότι προχωρά στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης χρημάτων, ωστόσο με την κατάργηση σχολικών μονάδων στην επαρχία του νομού Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να εξασφαλίσει κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχουν υπογραμμισθεί τα προβλήματα που προέκυψαν με τη μεταφορά των μαθητών, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Παράλληλα, και ενώ κινδυνεύουν με κλείσιμο σχολεία με λίγους μαθητές, καμία αναφορά από την πλευρά του Υπουργείου δε γίνεται στον αριθμό των μαθητών που θα φιλοξενούν οι νέες τάξεις που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, τις υποδομές και τις δυνατότητες των σχολείων που προβλέπεται να υποδεχθούν τους μαθητές των καταργηθέντων σχολείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης εξετάζει να συγχωνεύσει και να καταργήσει το αρμόδιο Υπουργείο και για ποιους λόγους το καθένα ξεχωριστά;

- Για ποιους λόγους παρακάμφθηκαν οι μέχρι σήμερα διαδικασίες διαλόγου και ενημέρωσης των δημοτικών επιτροπών παιδείας και της νομαρχίας-περιφέρειας Θεσσαλονίκης; Ποιος προβλέπεται να είναι ο ρόλος τους στην όλη διαδικασία;

Απάντηση Υπουργείου